Odżywianie to podstawa!

Ciągle mówi się o dietach, pełno jest różnego rodzaju sposobów jak zmienić sylwetkę, jak zgubić zbędny tłuszcz. Podstawą każdej zmiany w ciele jest odżywianie.

Shutterstock

Mariusz Mróz

Jeśli naszym celem jest poprawa sylwetki to należy najpierw zajrzeć do lodówki, sprawdzić czym karmimy nasz organizm. Jeśli celem jest poprawa zdrowia to również warto zajrzeć w nasze codzienne menu i je przeanalizować a potem zmienić jeśli zaistnieje taka potrzeba.

Najważniejszą rzeczą jest czytanie etykiet na produktach, które kupujemy w sklepie. Jeśli widzimy, że serek ma 20 różnych składników a jest to serek 150 g to może warto się zastanowić czy jest to odpowiedni dla nas produkt. Opinie mogą być różne ale dla sylwetki taki serek na pewno nie będzie dobry.

Wybierajmy produkty, które nie są przetwarzane. Wybieraj płatki górskie zamiast tych, które w nazwie mają fitness, zdrowe. Często zdarza się, ze to co jest okrzyknięte zdrowym, fit produktem wcale takie nie jest, a na drugim miejscu w składzie często widnieje cukier, skrobia.

Zdrowe i lekkie przepisy


Dodatkowo zwracaj uwagę na ukryty cukier, którego w naszej diecie staramy się unikać. Takie nazwy to dekstroza, maltodekstryna, glukoza, fruktoza, sacharoza sa to różne formy cukru, węglowodanów, których w naszej diecie staramy się jeść jak najmniej dzięki temu nasze efekty w zmianie sylwetki będą świetne.

Kolejnym krokiem jest jedzenie warzyw. Surowe warzywa są najlepsze, mają najwięcej witamin ale często zwłaszcza jesienią i zimą brakuje nam świeżych warzyw wtedy spokojnie możemy skorzystać z gotowych już mieszanek warzywnych np. na patelnię. Przy wyborze mieszanek również zwracamy uwagę na to co jest w składzie. Unikamy mieszanek z ziemniakami, które są wcześniej pieczone. Nie wybieraj tych produktów warzywnych, które zawierają sosy gdyż są to dodatkowe kalorie.

Odrzuć cukier a w zamian zakup słodzik naturalny – stewię. Dieta składa się z trzech głównych elementów: węglowodanów, białek i tłuszczy. Kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy obcinamy ilość węglowodanów w diecie i tłuszczy w diecie.

Węglowodany to głównie kasze, makarony, ryże natomiast białka to mięso, jaja, nabiał.

Na tłuszcze składają się oleje, oliwy, awokado. Kiedy wybieramy produkty w diecie to starajmy się wybierać produkty których skład jest krótki np. mięso, pierś z indyka gdzie 90% to pierś z indyka. Ważne jest by nie smażyć na oliwie, oleju z orzechów włoskich smażyć można natomiast na oleju kokosowym i maśle klarowanym.

Ważnym elementem każdego dania są przyprawy. Czytajmy składy i wybierajmy te gdzie na początku składu są zioła a nie sól, cukier czy wzmacniacze smaku takie jak glutaminian sodu. Świetnymi dodatkami są papryczki chili, świeże zioła takie jak bazylia tymianek, oregano, czosnek świeży.

Czynnikiem, który ma duży wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę jest woda. Odpowiednia ilość wody zapewnia regulację wielu przemian zachodzących w naszym organizmie. Nawodniony organizm jest bardziej wydajny. Możesz też w ciągu dnia pozwolić sobie na czarną kawę najlepiej z ekspresu ciśnieniowego, zieloną i czerwoną herbatę.

Unikaj herbat czarnych i aromatyzowanych. Dieta jest kluczem do sukcesu w zmianie ciała tak więc zacznij od zrobienia przemyślanych zakupów i poświęć trochę czasu na wybranie odpowiednich artykułów spożywczych.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niezwykła moc owoców jagodowych Pudding z nasionami chia Domowe pralinki Przepisy na smaczne chłodniki z całego świata, dzięki którym schudniesz Właściwości wody kokosowej WRAP ze SZPINAKU - zielone przyspieszenie metabolizmu Koktajl z kapusty Pestki słonecznika – właściwości Dietetyczna domowa czekolada bez mleka Dlaczego warto pić ocet jabłkowy z miodem? Czerwona herbata - dobra nie tylko na wspomaganie odchudzania Wegesportowiec - dieta bezmięsna a intensywny wysiłek fizyczny